Conferentie NLT 2018: De T van Technologie

Nationale conferentie 2018, Garderen

Op 8 februari 2018 vond de 11de nationale conferentie nlt plaats met als thema NLT, met de T van Technologie.
De conferentie werd georganiseerd door Vereniging NLT in samenwerking met NVON, SLO en de NLT-vaksteunpunten.

Het programma van de nationale conferentie 2018 bestond uit twee lezingen en drie werkgroepronden (pdf) . 

De hoofdlezing werd verzorgd door Petra Heesterbeek. Als gezondheidswetenschapper houdt Petra zich bezig met onderzoek in de orthopedie. Na haar promotie in 20111 op klinische en technische aspecten van een knieprotheseoperatie werkt ze tegenwoordig als coordinaerend senior onderzoekster voor de bedrijfsonderdelen orthopedie, anesthesiologie en radiologie. In haar presentatie nam zij de toehoorders mee in de verschillende aspecten die bij haar onderzoek aan de orde komen.

De afsluiting van de nlt-conferentie nam Rolf Hut (TU Deflt) voor zijn rekening. DRolf is een Nederlands natuurkundige en bekend van zijn column ‘De Maakbare Wereld’ in de Volkskrant en radio en tv, waaronder een MythBuster aflevering. In 2015 kwam zijn boek ‘Rolfs maakbare wereld’ uit. Rolf demonstreerde zijn fascinerende ideeën; bijvoorbeeld over hoe hij als pappa het zat was van het moeten bekvechten met zoontje als deze lang genoeg Mario Superkart had gespeeld. Dat moet toch anders kunnen…!? Of over zijn longboard dat, hoewel rijdend in de schemering, niet lijkt te rollen, maar lijkt te verspringen. Of over hoe je zonder anabole steroïden te moeten slikken toch de Olympische discipline speerwerpen kunt winnen. Rolf zegt inmiddels over zichzelf: “Ik ben wetenschapper aan de TU Delft en los mijn problemen met een MacGyver instelling op. Ik maak meetapparatuur van consumenten-electronica. Ik zoek nieuwe inzichten in bestaande openbare data-bronnen. Ik wil studenten motiveren om te leren door te ontdekken, te bouwen, te doen”. Rolf stak een inspirerend verhaal af omdat hij zelf helemaal niet had kunnen bedenken dat hij als ‘Tinkerer’ naam zou maken. Per toeval ingerold, omdat we een Wii sloopten… Nu is hij een fervent voorstander van creatief omgaan met technologie; het maakonderwijs. Hij roept ons op om vooral veel van elkaar te leren en uit te wisselen. Past precies bij onze nlt-conferentie dit jaar!

De bezoekers van de conferentie kregen drie katernen over vakdidactiek mee als presentje van de Vereniging. Deze katernen komen voort uit de activiteit van het netwerk van vakdidactici.

Hieronder vindt u de bijdragen van de verschillende werkgroepen:

WERKGROEPRONDE 1

WERKGROEPRONDE 2

WERKGROEPRONDE 3