Internetcolleges

 

Vijf jaar lang was aan het begin van het schooljaar live een internetcollege te zien speciaal voor nlt-leerlingen. Dit werd georganiseerd door  het Landelijk Coördinatiepunt NLT in samenwerking met een Regionaal Vaksteunpunt NLT,  een docent of hoogleraar van een hoger onderwijs instelling en een school.Op 12 november 2014 werd deze traditie weer opgepakt door RSG Magister Avinus, Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool VHL.

Deze internetcolleges staan op het YouTubekanaal nltlessen.

Op 12 november 2014 gaf prof.dr. Diederik Roest van Rijksuniversiteit Groningen een interactieve nlt-lezing over 'kosmische inflatie: de eerste seconde na de oerknal'. De les werd gegeven op RSG Magister Alvinus in Sneek. Het niveau is vwo-4 / havo-5.

In 2011 gaf Sanne de Jong, aio medische fysiologie van UMC Utrecht het internet-college '120 beats per minute'. De les vond plaats bij Universiteit Utrecht. Ze gaf de les aan 25 leerlingen van het Junior College. '120 Beats per minute' gaat over hart- en vaatziekten, één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland.
Ter voorbereiding op dit college, konden leerlingen een aantal opdrachten maken. Tijdens het college werden een aantal stellingen voorgelegd aan het publiek in de zaal en in het land.

In 2010 opende prof.dr. Wim van der Zande, hoogleraar experimentele molecuulfysica aan de Radboud Universiteit een nieuw nlt jaar met een internetcollege 'De kwetsbare atmosfeer'. Hij gaf de les op de Radboud Universiteit Nijmegen aan 130 leerlingen van zes scholen uit Nijmegen en omgeving.

In 2009 begon een nieuw jaar nlt met het internetcollege 'Estimated time of death', door van prof.dr. Marcel Dicke, Spinozaprijswinnaar en hoogleraar Entomologie van Wageningen Universiteit. De les vond plaats op het Stedelijk Gymnasium Arnhem.

In 2008 was het de beurt aan dr.ir.Just Herder, uitvinder van biomedische hulpmiddelen en onderzoeker aan Technische Universiteit Delft. Hij gaf zijn internetcollege 'Armfunctie 2020' aan leerlingen van het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel. 

Het eerste nlt-internetcollege in 2007 gaf prof.dr. Sander Bais, hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. De lezing over ‘keerpunten in de natuurwetenschappen’ gaf hij aan leerlingen van het Damstede in Amsterdam.