Welkom op de website van de Vereniging NLT

Op deze website vindt u informatie over het vak Natuur, Leven en Technologie. Het vak wordt gegeven in de bovenbouw van HAVO en VWO van het voortgezet onderwijs. De Vereniging NLT beheert alle ontwikkelde SLO-lesmodules over de periode 2006-2018.
Deze site is bedoeld voor leden van de Vereniging NLT: docenten, TOA's, schoolleiders, decanen en leerlingen.

 NLT op het Ostrea Lyceum in Goes

 In begin van periode 2 kregen de leerlingen van Havo 4 de opdracht om met 250   stokjes een brug te bouwen die 1m lang is. Als bijkomende moeilijkheid werd er van   ze verwacht zelf lijm te maken en zelf de nodige theorie bij het project op te gaan   zoeken. Dit deden ze onder begeleiding van Eelco Mosselman en Ken Protin.

 De dag voor de toetsweek werden de bruggen getest. Tijdens de test werden er   gewichten gehangen aan alle ontworpen construties.

Er was één brug die in het oog sprong.

Karlijn van de Gruiter en Stan Elenbas slaagde erin om ruim 80kg aan hun brug te hangen! Om exact te zijn 83,4kg! Een record in het Ostrea Lyceum!

Dit project valt onder het vak Natuur, Leven en Technologie, waarin een probleem aan de hand van bèta-vakken getracht wordt op te lossen. Dit gebeurt via theorie, praktijk en vooral onderzoekend onderwijs en de wedstrijd vorm een spannend onderdeel van deze speciaal voor havo geschreven nlt-module Lijmen en hechten.

Bijeenkomsten

  • 30
    aug

    Biosensoren bijscholing

    Tijdens het SensUs evenement organiseert de TUe dit jaar een nascholing biosensoren van 11:00 tot 15:00 uur. Tijdens deze nascholing zal u een inhoudelijke lezing over biosensoren krijgen, uitleg over de SensUs High Schools competitie en een workshop over de geactualiseerde nlt module biosensoren. Voor aanvang en na het op docenten gerichte programma kunt u vrij rondkijken op het SensUs evenement om de ontwerpen van de studenten- en scholierenteams te bekijken.
    TU Eindhoven
  • 12
    sep

    Cubesat; leren over een satellietlancering

    Studentenvereniging VSV Leonardo Da Vinci van de Lucht- en ruimtevaarttechniek TU Delft nodigt u uit om kennis te maken met hun lustrumproject: het ontwerp en de lancering van hun Cubesat. We gaan op bezoek bij L&RT, leren over het programma van de eerstejaars studenten (aansluiting), maken kennis met het Cubesat-project en denken na over het inzetten van dataverwerking in uw klas. De bijscholing sluit inhoudelijk aan bij de nlt-module 'Satellieten en aardobservatie'.
    TU Delft
  • 17
    sep

    Masterclass Quantum Nanoscience

    Sander Otte nodigt ons uit om meer te weten te komen over de manier waarop atomen binnen een interessant materiaal met elkaar en op elkaar reageren. Dit soort interacties is niet altijd eenvoudig te voorspellen. En daarmee zijn de eigenschappen van verschillende materialen, gezien hunelektrische, magnetische of optische eigenschappen dat ook niet. Deze bijscholing sluit aan bij de nlt-module 'Kwantumstructuur van materie'.
    TU Delft
  • 24
    sep

    De didactiek van Leren voor Duurzame ontwikkeling

    In deze nascholing besteden we aandacht aan de complexiteit van duurzaamheidsvraagstukken en de didactiek waarmee je duurzame ontwikkeling met leerlingen bespreekbaar kunt maken. Daarbij gaan we onder andere in op reële casussen waar leerlingen een eigen onderzoek naar kunnen doen.
    Wageningen WUR
  • 12
    mrt

    Duurzaamheid in en rond de school

    In deze nascholing laat Anne Remmerswaal van Eco-Schools Nederland zien wat de mogelijkheden zijn en hoe je als docent gebruik kunt maken van het gebouw en de schoolomgeving bij leren voor duurzame ontwikkeling. Zij gaan in op goede voorbeelden en iedere deelnemer gaat aan de slag met zijn eigen casus. Deze bijschling sluit inhoudelijk aan bij de nlt-module Duurzaam en niet duur.
    Wageningen WUR
  • 02
    apr

    Bodemecologie

    Esperanza Huerta van de Universiteit van Wageningen geeft ons in deze nascholing een kijkje in de wereld onder onze voeten. Je leert hoe je met praktisch veldwerk en labexperimenten je leerlingen inzicht kunt geven in (fysiche, chemische en biologische) processen die zich in de bodem afspelen. Deze bijscholing sluit inhoudelijk aan bij de nlt-module: De bodem leeft!
    Wageningen WUR

Nieuws

  • Nlt-lokaal wordt robotfabriek

    03 juli 2019
    Door: Guido Hogenbirk. Wat heb je op school nodig om een beetje fatsoenlijk nlt te kunnen geven?
    Lees meer
  • Samenwerking Technasium en Vereniging NLT

    02 juli 2019
    Twee vernieuwende bètavakken; onderzoek en ontwerpen (O&O) en natuur, leven en technologie (nlt). Ze zijn vergelijkbaar, maar toch wezenlijk anders. Deze verschillen kunnen inspiratie meebrengen voor verbetering bij beide vakken.
    Lees meer
  • Examencertificaat voor uw geslaagde nlt-leerling(e)!

    12 juni 2019
    Als school en docent bent u trots op uw geslaagde nlt-leerlingen. Om dit kracht bij te zetten is er nu de mogelijkheid om voor uw eigen leerling(e) een gepersonaliseerd getuigschrift aan te maken.
    Lees meer