Welkom op de website van de Vereniging NLT

Op deze website vindt u informatie over het vak Natuur, Leven en Technologie. Het vak wordt gegeven in de bovenbouw van HAVO en VWO van het voortgezet onderwijs. De Vereniging NLT beheert alle ontwikkelde SLO-lesmodules over de periode 2006-2018.
Deze site is bedoeld voor leden van de Vereniging NLT: docenten, TOA's, schoolleiders, decanen en leerlingen.

 NLT op het Ostrea Lyceum in Goes

 In begin van periode 2 kregen de leerlingen van Havo 4 de opdracht om met 250   stokjes een brug te bouwen die 1m lang is. Als bijkomende moeilijkheid werd er van   ze verwacht zelf lijm te maken en zelf de nodige theorie bij het project op te gaan   zoeken. Dit deden ze onder begeleiding van Eelco Mosselman en Ken Protin.

 De dag voor de toetsweek werden de bruggen getest. Tijdens de test werden er   gewichten gehangen aan alle ontworpen construties.

Er was één brug die in het oog sprong.

Karlijn van de Gruiter en Stan Elenbas slaagde erin om ruim 80kg aan hun brug te hangen! Om exact te zijn 83,4kg! Een record in het Ostrea Lyceum!

Dit project valt onder het vak Natuur, Leven en Technologie, waarin een probleem aan de hand van bèta-vakken getracht wordt op te lossen. Dit gebeurt via theorie, praktijk en vooral onderzoekend onderwijs en de wedstrijd vorm een spannend onderdeel van deze speciaal voor havo geschreven nlt-module Lijmen en hechten.

Bijeenkomsten

 • 30
  aug

  Biosensoren bijscholing

  Tijdens het SensUs evenement organiseert de TUe dit jaar een nascholing biosensoren van 11:00 tot 15:00 uur. Tijdens deze nascholing zal u een inhoudelijke lezing over biosensoren krijgen, uitleg over de SensUs High Schools competitie en een workshop over de geactualiseerde nlt module biosensoren. Voor aanvang en na het op docenten gerichte programma kunt u vrij rondkijken op het SensUs evenement om de ontwerpen van de studenten- en scholierenteams te bekijken.
  TU Eindhoven
 • 12
  sep

  Cubesat; leren over een satellietlancering

  Studentenvereniging VSV Leonardo Da Vinci van de Lucht- en ruimtevaarttechniek TU Delft nodigt u uit om kennis te maken met hun lustrumproject: het ontwerp en de lancering van hun Cubesat. We gaan op bezoek bij L&RT, leren over het programma van de eerstejaars studenten (aansluiting), maken kennis met het Cubesat-project en denken na over het inzetten van dataverwerking in uw klas. De bijscholing sluit inhoudelijk aan bij de nlt-module 'Satellieten en aardobservatie'.
  TU Delft
 • 16
  sep

  Bosecologie

  In deze nascholing gaan we onder leiding van een boswachter en van vakdidacticus Marcel Kamp, die in zijn vrije tijd een bosgebied beheert, de een hele dag op pad. Na deze praktische cursus heb je werkboekje met een schat aan werkvormen waarmee je de leerlingen in de praktijk een bosecosysteem kunt laten onderzoeken. Daarnaast besteden we tijdens de cursus ook aandacht aan beheerstrategieën en nieuwe inzichten in het duurzaam beheer van bosgebieden.
  Wageningen WUR
 • 17
  sep

  Masterclass Quantum Nanoscience

  Sander Otte nodigt ons uit om meer te weten te komen over de manier waarop atomen binnen een interessant materiaal met elkaar en op elkaar reageren. Dit soort interacties is niet altijd eenvoudig te voorspellen. En daarmee zijn de eigenschappen van verschillende materialen, gezien hunelektrische, magnetische of optische eigenschappen dat ook niet. Deze bijscholing sluit aan bij de nlt-module 'Kwantumstructuur van materie'.
  TU Delft
 • 24
  sep

  De didactiek van Leren voor Duurzame ontwikkeling

  In deze nascholing besteden we aandacht aan de complexiteit van duurzaamheidsvraagstukken en de didactiek waarmee je duurzame ontwikkeling met leerlingen bespreekbaar kunt maken. Daarbij gaan we onder andere in op reële casussen waar leerlingen een eigen onderzoek naar kunnen doen.
  Wageningen WUR
 • 17
  okt

  Snijpracticum voor TOA's en docenten

  Wat zie je als je een zoogdier bekijkt? Alleen vacht en huid? Onder die buitenkant gaat nog zoveel meer schuil: spieren, pezen, botten en organen. Universitair docent Arie Terlouw neemt je in dit practicum mee in de wereld van de anatomie van het zoogdier. Je gaat naar huis met nieuwe inzichten op het gebied van dissectie en een interessant practicum voor jouw leerlingen.
  Wageningen WUR
 • 31
  okt

  In gesprek over een onzekere toekomst

  Hoe ga je in gesprek met leerlingen over klimaatverandering of duurzaamheid? Hoe voorkom je als docent dat leerlingen angstig en onzeker worden over de toekomst? Wat vraagt dit van jezelf als docent? Rebekah Tauritz weidde haar promotieonderzoek aan dit onderwerp en gaat met ons in gesprek naar aanleiding van haar bevindingen. In deze nascholing ga je vervolgens ook heel praktisch aan de slag met je eigen lessituatie.
  Wageningen WUR
 • 14
  nov

  Empowerment voor Duurzame Ontwikkeling

  In deze nascholing gaat het juist over hart en handen: Hoe inspireer je de leerlingen om zelf in actie te komen voor een duurzame samenleving? Hoe breng je duurzame alternatieven en een duurzame levensstijl dichterbij? We gaan in deze training in op gedragspsychologie en wat je daarvan kunt leren voor je eigen onderwijs.
  Wageningen WUR
 • 27
  jan

  De wolf in Nederland

  De komst van de wolf stelt ons voor maatschappelijke en ethische vragen. Hoe kunnen wij als mensen op een goede manier samenleven met wilde dieren zoals de Wolf? In deze training gaan Hugh Jansman en Susan Boonman-Berson in op deze actuele vragen en doen zij suggesties voor werkvormen waarmee je in de klas de populatie ecologie in een breed en maatschappelijk kader kunt behandelen.
  Wageningen WUR
 • 12
  mrt

  Duurzaamheid in en rond de school

  In deze nascholing laat Anne Remmerswaal van Eco-Schools zien wat de mogelijkheden zijn en hoe je als docent gebruik kunt maken van het gebouw en de schoolomgeving bij leren voor duurzame ontwikkeling. Zij gaan in op goede voorbeelden en iedere deelnemer gaat aan de slag met zijn eigen casus.
  Wageningen WUR
 • 12
  mrt

  Duurzaamheid in en rond de school

  In deze nascholing laat Anne Remmerswaal van Eco-Schools Nederland zien wat de mogelijkheden zijn en hoe je als docent gebruik kunt maken van het gebouw en de schoolomgeving bij leren voor duurzame ontwikkeling. Zij gaan in op goede voorbeelden en iedere deelnemer gaat aan de slag met zijn eigen casus. Deze bijschling sluit inhoudelijk aan bij de nlt-module Duurzaam en niet duur.
  Wageningen WUR
 • 02
  apr

  Bodemecologie

  Esperanza Huerta van de Universiteit van Wageningen geeft ons in deze nascholing een kijkje in de wereld onder onze voeten. Je leert hoe je met praktisch veldwerk en labexperimenten je leerlingen inzicht kunt geven in fysische, chemische en biologische processen die zich in de bodem afspelen.
  Wageningen WUR
 • 02
  apr

  Bodemecologie

  Esperanza Huerta van de Universiteit van Wageningen geeft ons in deze nascholing een kijkje in de wereld onder onze voeten. Je leert hoe je met praktisch veldwerk en labexperimenten je leerlingen inzicht kunt geven in (fysiche, chemische en biologische) processen die zich in de bodem afspelen. Deze bijscholing sluit inhoudelijk aan bij de nlt-module: De bodem leeft!
  Wageningen WUR
 • 20
  apr

  Citizen science en ecologie

  In deze nascholing leer je hoe je klimaatverandering en waterkwaliteit zichtbaar kunt maken in de directe schoolomgeving. Klimaatonderzoekers Arnold van Vliet en aquatisch ecoloog Edwin Peters laten zien hoe veldwerk leuk en leerzaam wordt met gebruik van de GROW app en Waterdiertjes.nl.
  Wageningen WUR

Nieuws

 • Nlt-lokaal wordt robotfabriek

  03 juli 2019
  Door: Guido Hogenbirk. Wat heb je op school nodig om een beetje fatsoenlijk nlt te kunnen geven?
  Lees meer
 • Samenwerking Technasium en Vereniging NLT

  02 juli 2019
  Twee vernieuwende bètavakken; onderzoek en ontwerpen (O&O) en natuur, leven en technologie (nlt). Ze zijn vergelijkbaar, maar toch wezenlijk anders. Deze verschillen kunnen inspiratie meebrengen voor verbetering bij beide vakken.
  Lees meer
 • Certificaatuitreikingen op nlt-conferentie 2019

  07 februari 2019
  Het is traditie dat Harrie Eijkelhof (voorzitter certifceringscommissie) op de nlt-conferentie certificaten uitreikt aan ontwikkelaars. Er zijn twee soorten certificaten. Er is een certificaat voor een compleet nieuwe module en er is een certificaat voor een hercertificering.
  Lees meer