Welkom op de website van de Vereniging NLT

Op deze website vindt u informatie over het vak Natuur, Leven en Technologie. Het vak wordt gegeven in de bovenbouw van HAVO en VWO van het voortgezet onderwijs. De Vereniging NLT beheert alle ontwikkelde SLO-lesmodules over de periode 2006-2018.
Deze site is bedoeld voor leden van de Vereniging NLT: docenten, TOA's, schoolleiders, decanen en leerlingen.

 NLT op het Ostrea Lyceum in Goes

 In begin van periode 2 kregen de leerlingen van Havo 4 de opdracht om met 250   stokjes een brug te bouwen die 1m lang is. Als bijkomende moeilijkheid werd er van   ze verwacht zelf lijm te maken en zelf de nodige theorie bij het project op te gaan   zoeken. Dit deden ze onder begeleiding van Eelco Mosselman en Ken Protin.

 De dag voor de toetsweek werden de bruggen getest. Tijdens de test werden er   gewichten gehangen aan alle ontworpen construties.

Er was één brug die in het oog sprong.

Karlijn van de Gruiter en Stan Elenbas slaagde erin om ruim 80kg aan hun brug te hangen! Om exact te zijn 83,4kg! Een record in het Ostrea Lyceum!

Dit project valt onder het vak Natuur, Leven en Technologie, waarin een probleem aan de hand van bèta-vakken getracht wordt op te lossen. Dit gebeurt via theorie, praktijk en vooral onderzoekend onderwijs en de wedstrijd vorm een spannend onderdeel van deze speciaal voor havo geschreven nlt-module Lijmen en hechten.

Nieuws

 • Drie katernen nlt-didactiek

  08 februari 2018
  Op de nlt-conferentie overhandigde voorzitter Pieter Hogenbirk aan de auteurs Harrie Eijkelhof en Jenneke Krüger een speciaal katern nlt-didactiek. De congresgangers kregen allemaal een exemplaar mee naar huis.
  Lees meer
 • SLO draagt copyrights lesmodules over aan Vereniging

  09 maart 2017
  ENSCHEDE – 9 maart 2017 was een belangrijk moment voor het relatief jonge bètavak Natuur, Leven en Technologie. Directeur innovatie van SLO Sanne Tromp en voorzitter van de Vereniging NLT Pieter Hogenbirk ondertekenden een overeenkomst om de copyrights van zo'n 50 lesmodules over te dragen aan de Vereniging NLT. De komende tijd zullen de 158 scholen die lid zijn van de vereniging gezamenlijk voortbouwen op de ervaringen die SLO de afgelopen 10 jaar heeft opgedaan bij het ontwikkelen en verankeren van dit interdisciplinaire vak in het Nederlandse onderwijslandschap.
  Lees meer